E296 — Ābolskābe
Pārtikas piedeva E296 Ābolskābe ir mākslīgs konservants bezkrāsainu kristālu formā, kas viegli šķīst ūdenī un spirtā. Piedevai ir higroskopiskas īpašības.
Ir divas šīs skābes formas:
- L-ābolskābe ir dabiska forma, kas sastopama galvenokārt nenogatavojos augļos un ogās, piemēram, ābolos, ērkšķogās, vīnogās, pīlādžos, rabarberos, bārbelē, avenēs.
- D-ābolskābe ir pārtikas piedevas forma, kas sintezēta ķīmisku reakciju rezultātā.
Ietekme uz veselību
Ābolskābe ir starpprodukts no reakcijām, kas notiek dzīvās šūnās, ieskaitot cilvēka ķermeņa šūnas. Ābolskābes labvēlīgās īpašības var droši attiecināt uz uzlabošanos dzelzs absorbcijā, mutes dobuma un ādas stāvokļa uzlabošanos, hroniska noguruma sindroma ārstēšanu un ķermeņa vispārējā tonusa palielināšanos. Kopumā tas ir noderīgs uztura bagātinātājs ar vienu nosacījumu — ja jūs nepārsniedzat pieļaujamās tā patēriņa normas. Pārmērīga piedevas lietošana var izraisīt alerģiskas reakcijas, kuņģa kairinājumu, nelabumu un galvassāpes.
Kur tо izmanto
Pārtikas rūpniecībā konservantu izmanto kā skābuma regulatoru. Visbiežāk piedevu var atrast konditorejas izstrādājumos, alkoholiskos un bezalkoholiskos dzērienos. Turklāt piedeva ir iekļauta dažādos ārstnieciskos līdzekļos un kosmētikā.
Pārtikas piedevas E296 raksturojums:
Vielas nosaukums | Ābolskābe |
Vielas nosaukums angļu valodā | Malic acid |
Vielas alternatīvie nosaukumi | L-malic acid, 2-Hydroxybutanedioic acid, Deoxytetraric acid, Mono hydroxybernsteinsaeure, Hydroxybutandisaeure, Hydroxybutane dioic acid, Hydroxysuccinic acid, Alpha-hydroxysuccinic acid, Pomalus acid |
Kategorija | Konservanti |
Pārtikas piedevas bīstamība | |
Vielas maksimālā diennakts deva uz 1 kg ķermeņa svara | nav definēta |