MazaCena.lv » Pārtikas piedevas » E200-E299 » E266 nātrija dehidroacetāts: konservants, kas ES nav atļauts
E266

E266 nātrija dehidroacetāts: konservants, kas ES nav atļauts

Sodium dehydroacetate

Bīstamība
Vidēja
Grupa
Konservants
Deva (ADI)
Nav noteikta

Statuss Baltijas valstīs

  • Latvija Nav iekļauts ES pārtikas ražošanā atļauto pārtikas piedevu sarakstā.
  • Igaunija Nav iekļauts ES pārtikas ražošanā atļauto pārtikas piedevu sarakstā.
  • Lietuva Nav iekļauts ES pārtikas ražošanā atļauto pārtikas piedevu sarakstā.
E266 nātrija dehidroacetāts: konservants, kas ES nav atļauts

Nātrija dehidroacetāts (E266) ir dehidroetiķskābes (E265) nātrija sāls. Tas labi šķīst ūdenī, tāpēc ir ērtāks lietošanā. ES pārtikā tas nav atļauts, un Latvijā, Lietuvā un Igaunijā to pievienot pārtikai nedrīkst.

E266 ir balts kristālisks pulveris.

Kā ražo nātrija dehidroacetātu (E266)?

Dehidroetiķskābi, ko iegūst no diketēna, neitralizē ar nātrija hidroksīdu. Produktu attīra un izžāvē.

Kur E266 izmanto un kāpēc?

Pārtikā ES to nelieto. Kosmētikā nātrija dehidroacetāts ir izplatīts konservants, īpaši produktos ar dabīgu sastāvu un bez parabēniem, un to var atrast krēmos, losjonos un šampūnos.

E266 ietekme uz veselību: labums un risks

Organismā tas pārvēršas dehidroetiķskābē, kurai lielās devās dzīvnieku pētījumos novērota ietekme uz nierēm un nervu sistēmu. Kosmētikā atļautās koncentrācijas uzskata par drošām, bet kā pārtikas piedevai ES drošuma vērtējuma nav.

E266 dati

Nosaukums
Nātrija dehidroacetāts
Nosaukums (angļu)
Sodium dehydroacetate
Sinonīmi
Food additive E266, 2-acetyl-5-hydroxy-3-oxo-4-henenoic acid delta-lactone sodium, 3-acetyl-6-methyl-2H-pyran-2,4(3H)-dione sodium, Dehydroacetic acid sodium salt, Sodium 3-acetyl-6-methyl-2,4-pyrandione, Sodium 3-acetyl-6-methyl-2H-pyran-2,4(3H)-dione, Sodium 3-acetyl-6-methylpyran-3-ide-2,4-dione, Sodium dehydroacetic acid
Grupa
Konservants

Biežāk uzdotie jautājumi

Vai E266 ir atļauts ES?

Nē. Nātrija dehidroacetāts nav iekļauts ES atļauto pārtikas piedevu sarakstā.

Kur izmanto E266?

Kosmētikā, īpaši produktos bez parabēniem: krēmos, losjonos un šampūnos.

Ar ko E266 atšķiras no E265?

E266 ir dehidroetiķskābes nātrija sāls, kas labāk šķīst ūdenī.

Citas piedevas šajā grupā