E260 — Etiķskābe
Pārtikas piedeva E260 Etiķskābe ir sintētisks konservants bezkrāsaina kaustiskā šķidruma veidā. Uztura bagātinātāju var ražot bioloģiski - vīna vai alus fermentācijas rezultātā, kā arī bioķīmiski etiķskābes fermentācijas rezultātā, kurā etanolu oksidē īpaša veida baktērijas.
Ietekme uz veselību
Etiķskābe, kuras koncentrācija pārsniedz 30%, var radīt paaugstinātu bīstamību veselībai, izraisot ķīmiskus apdegumus un kairinājumu, nonākot saskarē ar ādu vai gļotādām.
Kur tо izmanto
Pārtikas rūpniecībā tā ietilspt daudzu produktu sastāvā kā skābuma regulators. Nepārtikas rūpniecībā konservantu izmanto celulozes acetāta ražošanā, krāsvielu, zāļu un esteru sintēzē, smaržās, šķīdinātājos, medikamentos. Lauksaimniecībā etiķskābes sāļs palīdz cīņā ar augu kaitēkļiem.
Pārtikas piedevas E260 raksturojums:
Vielas nosaukums | Etiķskābe |
Vielas nosaukums angļu valodā | Acetic acid |
Vielas alternatīvie nosaukumi | Food additive E260, Ethanoic acid, Acetasol, Acetic acid glacial, Ethylic acid, Methane carboxylic acid, Pyroligneous acid, Vinegar acid |
Kategorija | Konservanti |
Pārtikas piedevas bīstamība | |
Vielas maksimālā diennakts deva uz 1 kg ķermeņa svara | nav definēta |