E220 — Sēra dioksīds
Pārtikas piedeva E220 Sēra dioksīds ir sintētisks konservants bezkrāsainas gāzes veidā ar asu aromātu, tam piemīt oksidējošas īpašības un balināšanas efekts. Šī īpašība palīdz samazināt C vitamīna daudzumu pārtikas produktos. Rūpnieciskā mērogā konservantu var iegūt sulfīdu vai sēru saturošu savienojumu rezultātā.
Ietekme uz veselību
Piedeva ir ārkārtīgi toksiska. Šīs gāzes ieelpošana izraisa klepu un elpas trūkumu pat līdz nosmakšanas lēkmei. Ilgāks elpošanas orgānu kontakts ar sēra dioksīdu var izraisīt plaušu tūsku. Lietojot pārtikas produktus ar šo konservantu ir iespējama negatīva ietekme uz organismu, kā arī alerģiskas reakcijas un nosmakšanas lēkmes (galvenokārt cilvēkiem ar astmu), veicināt B1 vitamīna iznīcināšanu. Citos gadījumos mērena piedevas lietošana neizraisa nelabvēlīgu ietekmi uz veselīga cilvēka organismu.
Kur tо izmanto
Pārtikas rūpniecībā ar sēra dioksīda palīdzību novērš augļu un dārzeņu pūšanu, uzlabo žāvētu augļu krāsu un to saglabāšanu. Vīna rūpniecībā konservants palīdz aizsargāt vīnu no baktēriju oksidācijas un sabojāšanas.
Pārtikas piedevas E220 raksturojums:
Vielas nosaukums | Sēra dioksīds |
Vielas nosaukums angļu valodā | Sulfur dioxide |
Vielas alternatīvie nosaukumi | Food additive E220 |
Kategorija | Konservanti |
Pārtikas piedevas bīstamība | |
Vielas maksimālā diennakts deva uz 1 kg ķermeņa svara | 0,7 mg |