E236 — Skudrskābe
Pārtikas piedeva E236 skudrskābe ir konservants bezkrāsaina šķidruma formā, kas labi šķīst dažādos šķidrumos. Dabiskajā formā tas ir atrodams nātrēs, skujās, augļos, skudru un bišu sekrēcijās. Rūpnieciskā mērogā piedevu sintezē no oglekļa monoksīda vai ciānūdeņražskābes.
Ietekme uz veselību
Koncentrēta skudrskābe, nonākot tiešā saskarē ar ādu vai ķermeņa gļotām, izraisa smagus ķīmiskus apdegumus. Skābi izgarojumi izraisa acu un elpošanas ceļu kairinājumu. Liela daudzuma konservantu lietošana noved pie redzes nerva bojājumiem, kam seko aklums. Neskaitāmi pētījumi liecina, ka ilgstoša tādu pārtikas produktu lietošana, kas satur lielu daudzumu šīs piedevas, izraisa gēnu mutācijas.
Kur tо izmanto
Un tomēr šim papildinājumam ir arī vairākas labvēlīgas īpašības. Pārtikas rūpniecībā to izmanto bezalkoholisko dzērienu ražošanā un dārzeņu konservēšanā. Skudrskābes anestēzijas un pretiekaisuma īpašības tiek aktīvi izmantotas medicīnā. Konservantu izmanto arī lauksaimniecībā, biškopībā, tekstila un ķīmiskajā rūpniecībā.
Pārtikas piedevas E236 raksturojums:
Vielas nosaukums | Skudrskābe |
Vielas nosaukums angļu valodā | Formic acid |
Vielas alternatīvie nosaukumi | Food additive E236, Ameisensaure, d-Carbonsaure, Acile formique, Acide methanoique |
Kategorija | Konservanti |
Pārtikas piedevas bīstamība | |
Vielas maksimālā diennakts deva uz 1 kg ķermeņa svara | 0,3 mg |