E234 — Nizīns

Pārtikas piedeva E234 Nizīns ir polipeptīdu antibiotika, kas sastāv no 34 aminoskābēm. Vielu iegūst fermentācijas rezultātā Lactococcus lactis pienskābes baktēriju augšanas laikā. Rūpnieciskā mērogā piedevu dabiskā veidā iegūst ķīmiskās sintēzes ceļā.
Ietekme uz veselību
Sakarā ar to, ka antibiotika spēj iznīcināt ne tikai kaitīgās, bet arī labvēlīgās baktērijas zarnu mikroflorā, jāizvairās no liela daudzuma produktu lietošanas, kas satur šo vielu. Ieteicamā nizīna dienas deva ir aptuveni 80 mg uz kg ķermeņa svara.
Kur tо izmanto
Pārtikas rūpniecībā piedevu izmanto kā konservantu tādu produktu ražošanā kā alus, tomātu pasta, augļu konservi, kausēts siers. Vīna darīšanā nizīnu izmanto vīna nogatavināšanas procesā. Medicīnā piedeva ir pazīstama kā ļoti efektīva antibiotika.
Pārtikas piedevas E234 raksturojums:
Vielas nosaukums | Nizīns |
Vielas nosaukums angļu valodā | Nisin |
Vielas alternatīvie nosaukumi | Food additive E234, Nisin preparation |
Kategorija | Konservanti |
Pārtikas piedevas bīstamība |
![]() |
Vielas maksimālā diennakts deva uz 1 kg ķermeņa svara | 80 mg |