E202 — Kālija sorbāts

Partīkas piedeva E202 Kālija sorbāts ir sintētisks konservants balta vai dzeltenīgi balta kristāliska pulvera vai granulu veidā ar nelielu raksturīgu smaržu. Faktiski tas ir sorbīnskābes kālija sāls. Piedevu iegūst, sorbīnskābei mijiedarbojoties ar kālija hidroksīdu. Pastāv dabiska, bet mazāk populāra metode piedevas iegūšanai no noteiktu augu sēklām.
Ietekme uz veselību
Ievērojot maksimāli pieļaujamās devas, piedevu uzskata par drošu. Tikai retos gadījumos tā var izraisīt gļotādas un ādas kairinājumu. Alerģisko reakciju iespējamība, kas rodas no piedevas lietošanas, ir niecīga.
Kur tо izmanto
Piedevu izmanto kā pretsēnīšu un antibakteriālu sintētisku konservantu ēdienos un dzērienos. Konservants novērš pelējuma un rauga veidošanos ēdienos un dzērienos. Produktos ar augstu skābuma līmeni tam piemīt pretmikrobu iedarbība (piemēram, austrumu virtuves pikantās un skābās mērcēs). To var atrast jūras veltēs, margarīnos, majonēzē, desās, desertu mērcēs, piena produktos un ievārījumos.
Pārtikas piedevas E202 raksturojums:
Vielas nosaukums | Kālija sorbāts |
Vielas nosaukums angļu valodā | Potassium sorbate |
Vielas alternatīvie nosaukumi | Food additive E202, 2,4-hexadienoic acid potassium salt, Potassium (2E,4E)-hexa-2,4-dienoate, Potassium 2,4-hexadienoate, Sorbic acid potassium salt, Sorbistat-k |
Kategorija | Konservanti |
Pārtikas piedevas bīstamība |
![]() |
Vielas maksimālā diennakts deva uz 1 kg ķermeņa svara | nav definēta |