MazaCena.lv » Pārtikas piedevas » E200-E299 » E216 propilparabēns: konservants, kas izslēgts no ES pārtikas
E216

E216 propilparabēns: konservants, kas izslēgts no ES pārtikas

Propylparaben

Bīstamība
Augsta
Grupa
Konservants
Deva (ADI)
Nav noteikta (EFSA, 2004: izslēgts no parabēnu grupas ADI)

Statuss Baltijas valstīs

  • Latvija Aizliegts
  • Igaunija Aizliegts
  • Lietuva Aizliegts
E216 propilparabēns: konservants, kas izslēgts no ES pārtikas

Propilparabēns (propil-p-hidroksibenzoāts, E216) agrāk bija atļauts pārtikā kopā ar metilparabēnu un etilparabēnu. 2004. gadā EFSA to neiekļāva parabēnu grupas ADI, jo pētījumā ar jaunām žurkām tas ietekmēja tēviņu reproduktīvo sistēmu. Ar Direktīvu 2006/52/EK E216 un tā nātrija sāli E217 svītroja no ES atļauto pārtikas piedevu saraksta.

Propilparabēns ir balts kristālisks pulveris, kas ūdenī šķīst vāji.

Kā ražo propilparabēnu (E216)?

To iegūst, esterificējot p-hidroksibenzoskābi ar n-propanolu skābā katalizatora klātbūtnē. Produktu attīra un kristalizē.

Kur E216 izmanto un kāpēc?

Pārtikā ES propilparabēnu lietot nedrīkst. Kosmētikā tas joprojām atļauts ar ierobežotu koncentrāciju, un to var atrast krēmos, šampūnos un losjonos. Tas ir arī dažās zālēs.

E216 ietekme uz veselību: labums un risks

Parabēniem ar garāku ķēdi ir lielāka spēja atdarināt estrogēnu. Propilparabēnam dzīvnieku pētījumos novēroja ietekmi uz spermas kvalitāti un hormonu līmeni, tāpēc EFSA to izslēdza no grupas ADI. Cilvēkiem pierādījumi nav viennozīmīgi, bet ES izvēlējās piesardzīgu pieeju.

E216 dati

Nosaukums
Propil-p-hidroksibenzoāts
Nosaukums (angļu)
Propylparaben
Sinonīmi
Food Additive E216, Propylparaben, 4-hydroxybenzoic acid propyl ester, Preserval P, Propyl 4-hydroxybenzoate, Propyl chemosept, Propyl paraben
Grupa
Konservants

Biežāk uzdotie jautājumi

Vai E216 ir atļauts ES pārtikā?

Nē. Kopš 2006. gada propilparabēns ir svītrots no ES atļauto pārtikas piedevu saraksta.

Kāpēc propilparabēnu aizliedza?

Dzīvnieku pētījumos tas ietekmēja tēviņu reproduktīvo sistēmu, tāpēc EFSA to izslēdza no parabēnu grupas ADI.

Kur propilparabēns joprojām sastopams?

Kosmētikā ar ierobežotu koncentrāciju un dažās zālēs.

Citas piedevas šajā grupā