E153 – Augogle
Pārtikas piedeva E153 augogle - dabiskas izcelsmes fosilā viela, patiesībā tās ir pārakmeņojušos seno augu pazemes atradnes. Pēdējos gados pārtikas piedevas tiek ražotas, izmantojot mākslīgo augu materiālu karbonizāciju, kā rezultātā izejvielas tiek pakļautas augstām temperatūrām un spiedienam.
Ietekme uz veselību
Augoglēm ir zema sagremojamība zarnās un tas ir absolūti drošs ķermenim, atšķirībā no aizliegtās piedevas E152. Augogles praktiski nešķīst ūdenī, kas padara tās noderīgas kā filtrējošu vai dzidrinošu līdzekli, un vienlaikus ierobežo to izmantošanu pārtikā un dzērienos.Kur tо izmanto
Piedevu plaši izmanto kā degvielu, tā ir daļa no aktivētās ogles un tiek izmantota krāsu ražošanā.
Pārtikas piedevas E153 raksturojums:
Vielas nosaukums | Augogle |
Vielas nosaukums angļu valodā | Vegetable carbon |
Vielas alternatīvie nosaukumi | Food additive E153, Carbon black, Vegetable black |
Kategorija | krāsvielas |
Pārtikas piedevas bīstamība | |
Vielas maksimālā diennakts deva uz 1 kg ķermeņa svara | nav definēta |
Pārtikas piedevas E153 atļaujas un aizliegumi
Eiropas Savienība | Atļauts | |
ASV | Nav aizliegts | |
Krievija | Atļauts | |
Austrālija | Atļauts | |
Kanāda | Atļauts |