MazaCena.lv » Pārtikas piedevas » E100-E199 » E103 alkanīns: sarkanā krāsviela no alkannas saknes, ES neatļauta
E103

E103 alkanīns: sarkanā krāsviela no alkannas saknes, ES neatļauta

Alkanet (chrysoine resorcinol)

Bīstamība
Vidēja
Grupa
Krāsviela
Deva (ADI)
Nav noteikta

Statuss Baltijas valstīs

  • Latvija Nav iekļauts ES pārtikas ražošanā atļauto pārtikas piedevu sarakstā.
  • Igaunija Nav iekļauts ES pārtikas ražošanā atļauto pārtikas piedevu sarakstā.
  • Lietuva Nav iekļauts ES pārtikas ražošanā atļauto pārtikas piedevu sarakstā.
E103 alkanīns: sarkanā krāsviela no alkannas saknes, ES neatļauta

Ar kodu E103 parasti apzīmē alkanīnu, sarkanu krāsvielu no krāsu alkannas (Alkanna tinctoria) saknes. Dažos vecākos sarakstos ar to pašu kodu bija apzīmēta sintētiskā krāsviela hrizoīns. Abas vielas ES atļauto pārtikas piedevu sarakstā nav iekļautas, un Latvijā, Lietuvā un Igaunijā tās pārtikā lietot nedrīkst.

Alkanīns ir tumši sarkana viela, kas labi šķīst eļļā un spirtā, bet slikti ūdenī. Skābā vidē tas ir sarkans, sārmainā kļūst zils.

Kā ražo alkanīnu (E103)?

Alkannas saknes izkaltē, sasmalcina un ekstrahē ar eļļu vai organiskiem šķīdinātājiem. Ekstraktā galvenā krāsvielā ir naftohinona atvasinājumi alkanīns un šikonīns. Agrāk šo ekstraktu izmantoja vīna, eļļu un margarīna krāsošanai.

Kur E103 izmanto un kāpēc?

ES pārtikā E103 neizmanto. Alkannas ekstrakts joprojām sastopams kosmētikā, piemēram, lūpu balzamos un ziepēs, kā arī tautas medicīnā brūču ārstēšanai. Ja kods E103 ir uz importēta pārtikas produkta, tas nav marķēts atbilstoši ES prasībām.

E103 ietekme uz veselību: labums un risks

Laboratorijas pētījumos šikonīnam un alkanīnam ir konstatēta pretiekaisuma un brūču dzīšanu veicinoša darbība, taču pārtikas krāsvielas lomā tam nav nozīmes. Pietiekamu datu par ilgstošas lietošanas drošumu nav, un EFSA alkanīnam ADI nav noteikusi. Tāpēc tas nav apstiprināts kā pārtikas piedeva.

E103 dati

Nosaukums
Alkanet, alkanīns
Nosaukums (angļu)
Alkanet (chrysoine resorcinol)
Sinonīmi
Alkannin, Alkanet root extract, alkanna tinctoria root extract (alkannin), natural red 20, 5,8- dihydroxy-2-(1-hydroxy-4-methylpent-3-enyl)naphthalene-1,4-dione
Grupa
Krāsviela

Biežāk uzdotie jautājumi

Vai E103 ir atļauts Latvijā?

Nē. E103 nav iekļauts ES atļauto pārtikas piedevu sarakstā, tāpēc Latvijā, Lietuvā un Igaunijā to pārtikā lietot nedrīkst.

Vai E103 ir tartrazīns?

Nē. Tartrazīns ir E102. Ar E103 apzīmē alkanīnu no alkannas saknes, vecākos sarakstos arī sintētisko krāsvielu hrizoīnu.

Kur izmanto alkannas ekstraktu?

Galvenokārt kosmētikā, piemēram, lūpu balzamos un ziepēs, kā arī tautas medicīnā. Pārtikā ES tas nav atļauts.

Citas piedevas šajā grupā