E101 – Riboflavīns
Pārtikas piedeva E101 riboflavīns ir vissvarīgākais no vitamīniem, kas ir enzīms vairākiem katalītiskiem procesiem, kuros iesaistīti fermenti. Parastiem cilvēkiem šī pārtikas piedeva ir pazīstams kā B2 vitamīns, kas viela dzeltenā krāsā un ar rūgtu garšu.
Pastāv 2 riboflavīnu formas:
- E101i – tīrs riboflavīns;
- E101ii – riboflavīna 5-fosfāta nātrija sāls.
Ietekme uz veselību
B2 vitamīns ir nepieciešams veselīgai ādai, matiem un nagiem, kā arī vairogdziedzera darbības uzturēšanai. Vitamīna deficīts var izraisīt tādas slimības kā stomatīts, glosīts, redzes pasliktināšanās, muskuļu vājums. Riboflavīni ir absolūti droši, un tādēļ, ka tiem ir zema šķīdība ūdenī to pārmērīga lietošana nerada negatīvu ietekmi uz organismu.
Kur tо izmanto
Galvenie riboflavīnu pielietojumi ir pārtikas rūpniecībā kā krāsviela un medicīnā, lai kompensētu B2 vitamīna deficītu. Bieži vien piedevu E101 var atrast maizē, zemesriekstu sviestā, bērnu pārtikā un brokastu pārslās. Robeoflavīns dabīgajā formā dominē dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielu produktos: gaļā, pienā, aknās, mājputnu gaļā, zivīs, olās u.c.
Pārtikas piedevas E101 raksturojums:
Vielas nosaukums | Riboflavīns |
Vielas nosaukums angļu valodā | Riboflavin |
Vielas alternatīvie nosaukumi | Riboflavin 5'-phosphate ester monosodium salt, Vitamin B2 phosphate ester monosodium salt, Lactoflavin, Vitamin B2, 7,8- dimethyl-10-ribitylisoalloxazine |
Kategorija | krāsvielas |
Pārtikas piedevas bīstamība | |
Vielas maksimālā diennakts deva uz 1 kg ķermeņa svara | 0,5 mg uz katru kg svara |