MazaCena.lv » Patērētāja ābece » Zema tauku satura partikas labums un ļaunums

Zema tauku satura partikas labums un ļaunums

19-03-2020, 09:5601 954

Arvien vairāk cilvēku ir norūpējušies par savu veselību un ārējo izskatu. Patērētāji sāk lasīt sastāvu un skaitīt kalorijas, pārtikas ražotāji kā atbildi pārvērš visu diētiskajos produktos, sākot no šokolādes beidzot ar gāzēto ūdeni. Produkti ar zemāku tauku sastāvu šodien ir populāri kā nekad. Pietiek uzrakstīt uz jogurta "Lite", kā pārdošana sit augstu vilni.Zema tauku satura partikas labums un ļaunums

Kas pamudina pirkt produktus ar zemāku tauku saturu?

  1. Mārketinga speciālisti sola "garšīgu" notievēšanu. Visās diētās ir viens galvenais noteikums – izslēgt treknus ēdienus. No šejienes pircējiem izveidojas priekšstats, ka var ēst un notievēt;
  2. Skaitās, ka produkti ar zemāku tauku saturu ir veselīgi. Tie nepaaugstina holesterīna līmeni, no tiem neaizsprostojas asinsvadi un neveidojas blaknes;
  3. Protams, arī mode uz "viegliem" produktiem. Daži cilvēki pat neaizdomājas, kāpēc viņi dod priekšroku biezpienam ar zemu tauku saturu nekā parastajam. Jo vairumā gadījumu viņi vienkārši redzēja reklāmu vai uzticējās vilinošam uzrakstam uz iepakojuma.
 

Vai tauki ir tik kaitīgi un vai produkti ar zemu tauku saturu ir tik veselīgi?

Vispirms ir vērts atzīmēt, ka tauki ir vissvarīgākais cilvēka uztura elements, kam jābūt uzturā. Tauki piedalās organisma apmaiņas procesos. Zinātnieki ir pierādījuši, ka ilgstošs zema tauku satura pārtikas patēriņš izraisa vielmaiņas traucējumus. Kvalitatīviem taukiem obligāti jābūt nozīmīgai pārtikas preču groza sastāvdaļai (protams, pieļaujamās robežās). Nekādā gadījumā nevar samazināt veselīgu tauku uzņemšanu līdz nullei.

 

Kā ražotāji apmāna ar produktiem, kuriem ir zems tauku sastāvs?

  1. Iedomājama zema kaloritāte. Bieži vien mārketinga speciālisti liek ciparu NULLE, uzsverot, ka produkts nesatur taukus. Gandrīz neiespējami samazināt tauku saturu nevienā produktā līdz nullei. Var teikt, ka tauki nav tikai ūdenī vai zaļajā tējā. Apzinīgākie ražotāji atstāj uz biezpiena paciņas ciparu VIENS.
  2. Pie rūpīgākas izpētes izrādās, ka atšķirība starp beztauku produkta un produkta ar normālu tauku saturu nemaz nav tik liela. Pie tam psiholoģiski cilvēks uzskata, ja ir zems tauku līmenis, tas nozīmē, ka ir veselīgs, tātad var apēst daudz vairāk. Amerikāņu dietologu pētījumi liecina, ka pārēšanās no zema tauku satura pārtikas noved pie svara pieauguma.
  3. Ja no produkta izņemt taukus, pazūd garšas kvalitāte. Protams, ka ražotājiem ir izdevīgi, lai viņu biezpieniņš būtu garšīgs un to pirktu vēl un vēl.  Tāpēc garšas trūkums tiek kompensēts ar emulgatoriem, saldinātājiem un daudziem citiem ķīmiskiem piejaukumiem. Pietiek paskatīties uz produktu ar zemu tauku sastāvu derīguma termiņu – parasti tie var uzglabāties mēnešiem.
  4. Gāzētais dzēriens ZERO vai nulle kalorijas vienalga satur kalorijas. Tā nav veselīga, traucē vielmaiņu un aiztur šķidrumu izraisot tūsku.
  5. Zema tauku satura desā ražotāji pievieno sojas koncentrātu, lai iegūtu konsistenci, kas ir tuvāka ‘’normālai’’ desai. Soja satur estrogēnam līdzīgas vielas, kas pie lielāka daudzuma provocē organismu atlikt taukus uz gurniem un vēdera.

Ar ko labāk aizstāt produktus ar zemu tauku sastāvu?

  • Desu ar zemu tauku sastāvu labāk aizstāt ar gabaliņu cūkgaļas, vistas krūtiņu vai truša gaļu;
  • Zema tauku satura mērces labāk aizstāt ar mājās pagatavotu ar olīveļļu vai no mazu tauku procenta krējuma (15%);
  • Nav vērts pirkt gāzētos dzērienus (izņemot minerālūdeni stikla pudelēs) vai sulas pakās.  Kā dzērienu labāk izmantot ūdeni , kurā uz nakti iemērcēts citrons, piparmētras, āboli vai ingvers;
  • Biezpienu un jogurtu ar zemu tauku sastāvu labāk aizvietot ar produktiem, kam ir 2 – 5% tauku sastāvs un nelielu uzglabāšanas termiņu.

Produkti ar zemu tauku saturu var kaitēt ne tikai tiem, kas neļauj organismam uzņemt vajadzīgos taukus, bet arī ar savu ķīmisko sastāvu. Galvenā produktu bīstamība kuriem uz iepakojuma ir uzrakstīta NULLE ir tajā, ar ko ražotāji to pilda. Dietologi visā pasaulē ir vienisprātis, ka labāk apēst mazāku porciju, kas sastāv no parasta tauku sastāva, nekā lietot produktus ar zemu tauku sastāvu lielos daudzumos un pastāvīgi.

Vērtējums:
(1)
0 komentāru
Pieslēgties ar
Pieslēgties ar Vkontakte
Pieslēgties ar OK.ru
Pieslēgties ar Facebook
Pieslēgties ar Google
Pieslēgties ar Yandex
vai