MazaCena.lv » Patērētāja ābece » Mājas ēdiens pret veikala – kas uzvarēs?

Mājas ēdiens pret veikala – kas uzvarēs?

29-02-2020, 23:1002 771

Runājot par izvēli starp mājas un veikala produktiem, neapšaubāmi, lielākā daļa cilvēku priekšroku dos lauksaimniecības produktiem, nevis rūpniecības analogiem. Tomēr mēģināsim pacensties skaidri izdomāt, vai veikala pārtikas produkti ir tik slikti, un vai mājas produkti ir tik labi.Mājas ēdiens pret veikala – kas uzvarēs?

Piena produkti

Izskatīsim piena produktus. Pirmā atšķirība, kas piesaista jūsu uzmanību, ir rūpnīcas iepakojums. Arī veikala un mājās gatavota piena garša ir ļoti atšķirīga. Tā kā veikala pienam ir tā sauktā "pulvera" garša, tiek uzskatīts, ka viss veikala piens ir izgatavots no pulvera. Tomēr šis viedoklis ir kļūdains.Piena produkti

Protams, ir daudz "pulvera" produktu, tos patiešām gatavo no piena pulvera. Tāds produkts nav kaitīgs organismam, toties arī no tā nebūs nekāda labuma. Dabīgais piens satur milzīgu daudzumu noderīgu dabisko komponentu, kas tiek termiski apstrādāti uzņēmumos.

Visi nepatīkamie saindēšanās gadījumi ar pienu vai piena produktiem notiek tikai tāpēc, ka ražotāji pievieno lielu daudzumu garšas pastiprinātāju un konservantu, kas izraisa alerģiju un traucējumus kuņģa-zarnu traktā. Vēl viens tikpat svarīgs faktors, kas noved pie nepatīkamām sekām, ir paši veikali, kas vai nu neatbilst nepieciešamajiem produktu uzglabāšanas nosacījumiem, vai arī pārdod produktus, kuriem beidzies derīguma termiņš, pārlīmējot derīguma termiņus.

Olas

Izvēloties olas nākas pievērst uzmanību cenai. Pie lauksaimniekiem cena olām būs augstāka. Vēl, kas parādīs, vai olas ir no putnu fabrikas vai lauku – čaumalas krāsa un izmērs. Veikala olām būs vienāda čaumalas krāsa un viens izmērs, par cik putnu fabrikās vistas izvietotas stingri pēc vecuma putnu būros, bet pirms tam, kā viņas nonāk veikalā, tās šķiro speciālas mašīnas pēc izmēriem. Lauku olām būs dažāda čaumalas krāsa un cits izmērs būrim, pat dažādas formas, pēc taustes tās būs samtainas. Pats galvenais, kas uzreiz pateiks, ka olas ir no laukiem, tā ir smaka. Veikala olām nekad nav smakas, bet no laukiem vienmēr ir raksturīga smaka. Lauku olas nekad nepārdos jebkurā veikalā, par cik ražošanā olas iegūst milzīgām partijām, laukos visdrīzāk ir sezonas produkts, pie tam pēc skaita sanāk nedaudz mazāk, bet veikaliem izdevīgāk ņemt no lielākā ražotāja.Olas

Tomēr, nosakot olas pēc čaumalas vai dzeltenuma krāsas, var ļoti vilties: čaumalas krāsa ir atkarīga tikai no dējējvistu spalvu krāsas. Piemēram, baltas olas iegūst no dējējvistām ar baltu spalvu, savukārt brūnas olas ir vistām ar tumšu apspalvojumu. Taču arī šeit nevar būt pilnīgi pārliecināts, jo arī šim noteikumam mēdz būt izņēmumi.

Tumšs olas dzeltenums nozīmē, ka lauku vistiņas tiek barotas ar sliekām, zāli un sienu, bet krāsa ir atkarīga no vairākiem faktoriem, tajā skaitā no laika apstākļiem. Arī dējējvistām no putnu fabrikas var iznākt olas ar piesātinātas dzeltenas krāsas dzeltenumu, bet tas tikai liecina par to, ka viņu barībā tika pievienotas speciālas piedevas, kas ietekmē dzeltenuma krāsu.


Pilnīgi visos Latvijas veikalu plauktos, tādam produktam kā olas jābūt marķējumam:
  1. Valsts – ražotāja kods(LV, LT, EE, PL utt.);
  2. Dējējvistu audzēšanas metodes apzīmējums  (0 – organiska uzturēšana , 1 – brīva uzturēšana, 2 – uzturēšana kūtī, 3 – uzturēšana būrī)
  3. Identificēts uzņēmuma numurs

Vislabākās skaitās apaugļotās olas, saimniecībās, kurās ir gailis. Tiem hormonālais fons kļūst tāds, kas pozitīvi ietekmē cilvēku. Neapaugļotas olas ir "tukšas" un tās nenes ne labumu, ne kaitējumu.

Gaļa

Veikalos tiek pārdota atdzesēta vai sasaldēta gaļa. Sasaldēta gaļa, pamatojoties uz nosaukumu, skaidrs, ka tiek uzglabāta saldētavā. Atdzesētu tur vēsā un noteikti tumšā vietā, lai tā iegūtu unikālu aromātu un spilgtu garšu. Tādu izvēli ir vienkārši izskaidrot - atdzesētu gaļu var uzglabāt 2 līdz 16 dienas, bet sasaldēta gaļa savu svaigumu saglabā vairākus mēnešus.

Lauksaimnieki var piedāvāt ne tikai šo divu veidu gaļu, bet arī atdzesētu un vārītu. Atdzesēta gaļa tiek iegūta, kad pēc kaušanas gaļu uzglabā pie temperatūras ne zemākas kā 12 grādi. Vārīta gaļa ir vislabākā un pati dārgākā, kad no kaušanas momenta paiet ne vairāk kā 3 stundas.Gaļa

Veikaliem svarīgs ir gaļas skaits, nevis tās kvalitāte, tāpēc uzņēmumi cenšas pielietot augšanas stimulatorus, svara pieaugumu, pievienojot hormonus un antibiotikas. Skaidrs, ka labuma no tādas gaļas nav nekāda.

Lauksaimnieki nepievieno stimulatorus un piedevas, bet dzīvnieki saņem sabalansētu uzturu un staigā brīvā vaļā. Lauku gaļa ievērojami atšķirsies pēc cenas no ražotājiem, bet šī atšķirība atpērkas ar produkta kvalitāti, jo lauku gaļa ir ļoti veselīga cilvēkam.

Dārzeņi un augļi

Lauku dārzeņi un augļi ir svaigāki nekā veikalā esošie, jo visbiežāk lauksaimnieki atrodas tuvumā, kas nozīmē to, ka, lai tos svaigus piegādātu uz veikalu, jums ilgstoši nav jāpārvadā vai jāsasaldē produkti, to derīgās īpašības netiek zaudētas.

Lauksaimnieku augļi un dārzeņi dod daudz vairāk labuma nekā veikalos esošie, jo masveida ražošanā tiek izmantotas dažādas piedevas ātrākai augšanai un izsmidzināmie preparāti, kas pagarinās to glabāšanas laiku. Apzinīgāki laucinieki lielākoties to nepieļauj.Dārzeņi un augļi

Lauku un rūpniecības produktus ir viegli atšķirt pēc garšas. Lauksaimniekiem būs bagāta dabīgā garša, svaigs aromāts, un pat ja viņi pēc izskata zaudēs skaistajiem ražošanas brāļiem, tie garšos daudz labāk. Augļi un dārzeņi, kas apstrādāti ar dažādiem pesticīdiem, cik zināms ir raksturīga piegarša un vājš aromāts vai pilnīgi bez smaržas. Bieži vien tādi augļi un dārzeņi ir cietāki.  

Izvēloties starp lauksaimniecības un rūpniecības produktiem, lielākoties labāk ir dot priekšroku pirmajiem, protams, ievērojot to izcelsmes caurspīdīgumu. Nevar viennozīmīgi apgalvot, ka veikalu produkti ir kaitīgi veselībai, taču tie sniedz daudz mazāku labumu.

Vērtējums:
(38)
0 komentāru
Pieslēgties ar
Pieslēgties ar Facebook
Pieslēgties ar Google
vai